Ben Oude Brunink In Memoriam

Ingediend door beheer op ma, 09/27/2021 - 14:53

Ben Oude Brunink  I  In Memoriam

Diep bedroefd hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Ben Oude Brunink, fervent schaker en lid van onze vereniging. Ben was een markante verschijning op onze clubavonden en eerder bij de schaakverenigingen in Tiel en Geldermalsen. Hij speelde onverstoorbaar en degelijk zijn schaakpartijen. Onverzettelijk en strijdbaar boekte hij goede resultaten. Ondanks zijn gevorderde leeftijd, bleef hij goed schaakspelen. Twee jaar geleden viel hij in onze interne competitie nog in de prijzen. En toen al op 84-jarige leeftijd!

Ben Oude Brunink

Tussen en na de Coronagolven was hij misschien al niet meer de ‘Oude’ en leek het schaken minder te gaan. Er waren problemen met zijn gezondheid, gaf hij aan. De autorit naar de clubavonden in Tricht of het ‘tuinschaak’ in Geldermalsen vormden echter geen probleem voor hem. ‘Het ging hem nog makkelijk af, het is maar een klein stukje’, zei hij op zijn zachte rustige en bedachtzame toon die geen tegenspraak uitlokte.

Eén voorval of anekdote is mij bijgebleven. Zo’n 3 à 4 jaar geleden, het werd al wat later op de avond, speelde Ben tegen een tegenstander die hier nu even geen naam heeft. Het was helemaal remise (bij wijze van spreken alleen nog een witte en een zwarte koning op het bord) en de partij zou alleen nog in het voordeel van tegenstander beslist kunnen worden als Ben in slaap zou vallen of een gigantische blunder zou begaan. Dus Ben deed wat iedere schaker zou doen en bood remise aan. De tegenstander weigerde echter de remise aan te nemen en 15 en 25 zetten later bood Ben terecht nog twee keer remise aan, hetgeen opnieuw werd geweigerd. Toen stond Ben kalm op, pakte zijn notatieboekje en wandelde hij gedecideerd de zaal uit, zijn tegenstander met een punt en in verwarring achterlatend.

Mooi om te zien dat zijn rouwkaart niet alleen is gesierd met een mooie landschapsfoto (ongetwijfeld dichtbij huis in de uiterwaarden van de Lek), maar ook met een foto met een ‘levensgroot’ schaakspel in een grote tuin.

De tuin waarin hij twee dagen voor zijn overlijden nog werkte. Fijn dat hij zolang van het leven kon genieten.

Ik heb namens onze leden en zijn schaakvrienden de nabestaanden gecondoleerd en sterkte toegewenst met het verwerken van dit verlies. Het afscheid van Ben vond op 6 september informeel en in kleine kring plaats. Op de tafel binnen lagen foto’s, waaronder een oudere zwart-wit foto van het achttal van de Tielse Schaakvereniging in de 90-er jaren. Ben zit derde van rechts.

Hij lag vredig opgebaard voor zijn huis en ‘overzag’ de wereld. Tussen de wolkjes door scheen aangenaam het zonnetje.  Dat Ben mag rusten in vrede. Een beetje zoals in de ‘eeuwige jachtvelden’, waar Native Americans volgens overlevering van spraken, maar dan nu ‘de eeuwige schaakvelden’. We zullen Ben blijven herinneren.

Ben Oude Brunink en het 1e achttal van de Tielse Schaakvereniging in de jaren 90. Ben zit derde van rechts

11 september 2021, Arian van Weerden, SV Rivierenland, voorzitter