Nieuwsbrief SV Rivierenland, november 2022

Ingediend door André op ma, 11/14/2022 - 06:15

Goede prestaties in Externe Competities teams SV Rivierenland

Niet blindstaren op rating!

Tiel, 12 november 2022

We kunnen terugkijken op een succesrijke week van onze teams in de externe competities van de KNSB en de SOS. Beide 8-tallen in de KNSB en de SOS wonnen nipt van sterker geachte tegenstanders, die konden bogen op een veel hogere rating. Zeggen grote verschillen in rating niet zoveel, als het gaat om teamwedstrijden? Het lijkt er wel op. Ons 8-tal vocht twee spannende duels uit in Utrecht. Ons debuterende 4-tal boekte eveneens in een uitwedstrijd een behoorlijk resultaat met een gelijkspel in het verre Muiderberg. Soms hadden we niet over fortuin te klagen, maar ook leed viel ons ten deel.  

Ondertussen komt de interne competitie ook op stoom. Waar de deelname aan clubavonden in de laatste twee seizoenen een dieptepunt bereikten door Corona, komt er dit seizoen meer ‘schwung’. Deze stijgende lijn hebben we niet in minst te danken aan het toetreden van enkele nieuwe (aspirant) leden. Ook een aantal oude leden hebben de weg naar de Clubavond hervonden. Heel mooi!

1.   8-tal in SOS-competitie boekt verrassende overwinning

De succesweek begon met de uitwedstrijd op vrijdag van het SOS 8-tal in Utrecht tegen Moira Domtoren 2 in klasse 1D. Op papier leek ons team door de lage gemiddelde rating samen met OZU 2 veroordeeld tot de onderste regionen. Gelukkig wonnen we in de eerste ronde krap van OZU 2, waarna in ronde 2 Damrakkers 1 met 6-2 te sterk bleek. Zou het bij die ene overwinning tegen OZU blijven?  Of zouden we nog een kans krijgen tegen teams met gemiddeld meer dan 140 ratingpunten hoger?

Extern Wedstrijdleider Albert Sluiter had voor ons een enigszins tactische opstelling bedacht om zoveel mogelijk punten binnen te halen. Het begon echter niet zo goed.

Op bord 4 met zwart leken de kansen van waarnemend teamcaptain ‘El Rapido’ Mono Garcia al snel verkeken. Ondanks zwaar materiaalverlies wist hij zijn kansen te keren en het eerste winstpunt te scoren (0-1).

Wim Kruimer kwam op bord 3 ook onder druk. Hij moest na de opening een pion prijsgeven, maar hij wist eveneens te zegevieren. Vrouwe Fortuna was aan onze zijde (0-2).

Op bord 1 speelde Ben Driessen een mooie gedegen partij tegen een tegenstander met 200 ratingpunten meer. Niettemin bouwde hij langzaam een overwicht op en wist hij een doorbraak op de koningsvleugel te forceren, terwijl een vijandelijke loper op de damevleugel werkeloos moest toekijken (0-3).

André van der Aart  moest op bord 6 met zwart helaas buigen voor (het wordt eentonig) een sterke tegenstander (1-3).

Ook Peter Brandsma bestreed een veel sterkere tegenstander en wist op bord 8 een vol punt te noteren. Prima gedaan! (1-4).

Met deze stand brak de eindfase aan en wist Arian van Weerden met een remise de teamzege over de streep te trekken. Ook hier weer een groot ratingverschil (-240 punten), maar in een gelijke dynamische stelling, wist hij zetherhaling te forceren (1,5-4,5).

De nederlaag van Joost van Egmond op bord 5 in een goed door hem opgezette partij, deed er niet meer zoveel toe (2,5-4,5).

En op bord 7 leek Gerard Junge met wit op een remise af te stevenen, na een mooie afruilcombinatie op de achterste rij. Fijn dat Gerard na een jarenlange afwezigheid weer van de partij was. Misschien was het onwennigheid, maar in het eindspel zag hij een pionwinst met een vorkje over het hoofd, waarna remise onontkoombaar was. Zijn geweigerde remiseaanbod leidde echter tot chaotische taferelen en hij moest opgeven nadat hij onfortuinlijk een vijandelijke pion had laten passeren tot de achterste rij (3,5-4,5).

Uiteindelijk een nipte overwinning, die veel hoger had kunnen uitpakken tegen Moira Domtoren 2, een team met gemiddeld 130 ratingpunten per speler meer.

De nog resterende wedstrijden dit seizoen is André van der Aart teamcaptain, waarbij Extern Wedstrijdleider Albert Sluiter in overleg met André de opstelling doet.

 

2.   KNSB-team goed op dreef

Ons KNSB team speelde in de 2e ronde van de 4eKlasse C uit tegen de Rode Loper 1 in Utrecht. De wedstrijd werd gespeeld in het Denksportcentrum aan de Boorstraat en was -omdat er op digitale borden werd gespeeld - ook thuis op internet te volgen. De thuisblijvers konden zo zien dat ook hier niet rating allesbepalend is voor de uitslag en dat andere factoren belangrijk zijn voor de einduitslag. Uiteindelijk hadden we het aan onze matadoren Aat Liefbroer en Rudy Veenhoff te danken dat die einduitslag in het voordeel van Rivierenland uitviel. Joost van Egmond, Mono Garcia en Arian van Weerden moesten aan het begin van de middag na hun SOS wedstrijd tegen Moira Domtoren de vorige avond voor de 2e keer binnen 24 uur acte de préséance geven aan het schaakbord. Je moet er maar zin in hebben. Een beproeving?

Het werd een zeer spannende gelijk opgaande wedstrijd, waar we vanaf de eerste uitslag tegen een kleine achterstand aankeken, die pas op het einde werd rechtgezet en omgedraaid.

Op bord 8 verloor Joost van Egmond namelijk met zwart al snel een stuk in de opening tegen twee pionnen. Dat leverde Joost wel tempowinst op en het kreeg een beetje de schijn van een offer. Met wat ‘ups-and-downs’ namen de kansen op tegenspel spel naderhand af en moest hij opgeven (1-0).

Op bord 7 met wit noteerde Arian van Weerden een remise. Zijn partij was spannend. Hij gaf een pion, waarna de vijandelijke dame afgesloten raakte op h7. Arian moest zijn toren laten kiezen tussen het binnenvallen op d7 of het aanvallen van de zwarte koning en dame via de halfopen h lijn. Uiteindelijk bleek de partij altijd in evenwicht te zijn geweest, zo oordeelde ook Fritz (1,5-0,5).

Mono Garcia  - die ook al een partij tegen Moira Domtoren 2 in de benen had – liet op bord 6  ook een remise aantekenen (2-1 voor Rode Loper).

Freek Veldmeijer leverde op bord 4 een goede prestatie door een sterke tegenstander op remise te houden (2,5-1,5) .

Wim Kruimer volgde dit voorbeeld op het hoge bord 2 (3-2). Ons topbordspeler Jasper Straaten speelde een enerverende partij, die uiteindelijk een zwaarbevochten remise opleverde (3,5–2,5).

Alles kwam dus aan op Rudy Veenhoff op bord 5 en Aat Liefbroer op bord 3. Op hun schouders rustte een zware taak, maar qua rating niet een ‘mission impossible’. Waar Rudy een klein voordeel had en met een pionpromotie een gunstig eindspel wist te realiseren, dreigde Aat in het begin overspeeld te worden. Aat wist echter knap een kwaliteit te winnen, terwijl de loper van tegenstander ook nog eens helemaal ingesloten was op h8. Aat’s pionnen waren weliswaar voor het oprapen, maar dat was lang niet voldoende voor zijn tegenstander om de remise te houden. (3,5-3,5 we stonden weer gelijk). Rudy had inmiddels afgewikkeld naar een eindspel met gelijk aantal pionnen, dat hem meer kansen bood. Zijn koning kon de vijandelijke koning de pas afsnijden, waardoor zijn pionnenmeerderheid op de koningsvleugel de doorslag gaf en de overwinning tegen Rode Loper 1 een feit was (3,5-4,5).